top of page

Fiziksel Geri Dönüşüm İle Elde Edilmiş Tekstil Tipi Cam Elyaf Boyutu ve Miktarının Çimento Esaslı Harçların Mekanik Dayanımına Etkisi

Yazarın fotoğrafı: Ugur UzganUgur Uzgan

Güncelleme tarihi: 12 Eki 2024

Abstract

Çimento bağlayıcılı malzemelerin gevrek ve çekme kuvvetlerine karşı dayanımının nispeten düşük olduğu bilinmektedir. Çimentolu malzemeler taşıyabileceği yük ve sönümleyebileceği enerji sınırına ulaştıkları zaman ani kırılmalar meydana gelir. Çimentolu harçların bu tür mekanik özellikler sergilemesi, kullanım amacına da bağlı olarak istenmeyen bir durum olarak değerlendirilebilmektedir. Çimento bağlayıcılı ürünlerde çekme yüklerini daha fazla karşılatabilmek, süneklik kazandırabilmek ve daha fazla enerji sönümletebilmek amacıyla farklı elyaf türleri ürün karışım tasarımında yer bulabilmektedir. Bu deneysel çalışmanın amacı, rüzgâr türbin kanadı üretiminde oluşan kirlenmemiş/bozulmamış kumaş atık/artıkların fiziksel geri dönüşüm ile farklı boyutlarda elde edilen tekstil tipi cam elyafların çimentolu harçlarda değerlendirilebilmesidir. Bu bağlamda, fiziksel geri dönüştürülmüş tekstil tipi cam elyaflar 3, 6, 12 ve 14 mm uzunlukta olacak şekilde boyutlandırılmış ve her biri ayrı ayrı ağırlıkça %0, %0,25, %0,50, %0,75, %1,00, %1,25 ve %1,50 oranlarında çimento harçlarında kullanılmıştır. Tüm test örneklerinin yayılma çapı, basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı deneysel olarak test edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, beklendiği gibi, lif boyu ve lif miktarı yayılma değerlerini azaltan bir faktör olarak tespit edilmiştir. Eğilmede çekme dayanım sonuçlarına göre bu lifler arasından optimum dayanım sonucunu veren lif uzunluğunun 6 mm olduğu görülmüştür. Buna karşın, lif uzunluğu ve kullanım miktarının basınç dayanımını düşürebilen bir etki sergileyebileceği gözlemlenmiştir.

Ülkemizdeki birçok sanayi dalı, çevre dostu ve sürdürülebilir ürünler geliştirerek geri dönüşüme olan katkısını artırmayı hedeflemektedir. Bu noktada, İzmir merkezli bir firma olan REVglassfiber, cam elyaf ürünleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle rüzgar türbin kanatlarında kullanılan cam elyaf kumaşların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı konusunda önemli bir adım atan firma, son teknoloji lazer kesim yöntemleriyle kesim sonrası artan parçaları değerlendirerek çevreye katkı sağlamaktadır. Ürünlerinin özellikle inşaat sektöründe yoğun bir şekilde tercih edildiğini belirten firma, bu cam elyaf ürünlerinin yapı malzemelerinde kullanımının avantajlarına vurgu yapmaktadır. Beton şap ve benzeri yapı malzemelerinin üretiminde kullanılan bu ürünler, betonun çatlamasını engelleyerek dayanıklılığını artırmaktadır. Aynı zamanda, mekanik özelliklerindeki yüksek performansı sayesinde diğer cam elyaf ürünlerinden ayrılmaktadır. Firma, web sitesinde geri dönüşüm ve çevre bilincinin ön planda olmasını istemektedir. Ancak daha çok ürünlerinin özellikleri, kalitesi ve bilimsel verilerine odaklanarak müşterilerine doğru ve detaylı bilgi sağlamayı hedeflemektedir. Bu noktada hedef kitlesini hazır beton üreticileri, saha betonu imalatı yapan müteahhit firmaları ve bu firmaların sahipleri ile yöneticileri oluşturmaktadır.


REVglassfiber, sektördeki yenilikçi yaklaşımı ve çevreye duyarlı üretimi ile dikkat çeken bir firma olarak öne çıkmaktadır. Cam elyaf ürünleri konusundaki çalışmaları ve çevre dostu üretim anlayışıyla sektördeki önemli bir boşluğu doldurarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, ürünlerinin kullanım alanlarını genişleterek çevreye ve endüstriye fayda sağlamayı sürdüreceği de belirtilmektedir.

 
 
 

Comments


bottom of page